Default template - put your title here

SU HALDEN HALE GİRER
Yeryüzünün dörtte üçü sularla kaplıdır. Okyanuslar, denizler, göller, akarsular yeryüzündeki başlıca su kaynaklarıdır. Yağmur, kar, dolu, gibi hava olayları sayesinde göller, akarsular beslenir. Böylece canlıların yaşamı için gerekli olan su miktarları korunmuş olur. Yeryüzü suları sıvı haldedir. Yeryüzünde bulunan sular, Güneş'in etkisiyle buharlaşır ve atmosfere yükselir. Su buharı, soğuk hava tabakasıyla karşılaşınca su damlacıkları oluşur. Su damlacıkları, bulutları oluşturur. Bulutların bulunduğu bölgedeki hava sıcaklığı yağış türünü etkiler.Ağırlaşan su damlacıkları, yeryüzüne yağmur olarak düşer. Dikkat!!! Bulutların bulunduğu bölgede havanın sıcaklığı, oluşacak yağışın şeklini belirler.
YAĞMUR

yagmur.jpg
Yağmurun yağması için önce bulutlardaki çok küçük zerrelerin yeterli büyüklüğe ulaşması lazımdır.
Bulutların içinde bulunduğu hava soğumaya başladığında küçük su damlacıklarının binlercesi birbiri ile çarpışarak daha büyük su damlalarını oluşturur. Bu su damlaları o kadar ağırlaşır ki artık havada asılı duramaz hâle gelir. Böylelikle su damlaları yeryüzüne yağmur olarak düşerler. Yağmur bir yağış şeklidir
Bunları biliyor muydunuz?
Yağmur damlalarının sabit hızla düştüğünü, milyonlarca yağmur damlası aynı anda yere düşerken
rüzgârların etkisi olsa bile birbirlerine değmeden yeryüzüne indiğini biliyor muydunuz?

KAR

kar.jpg
Bulutlar çok soğuk bir hava katmanıyla karşılaştığında, bulutu oluşturan küçük tanecikler su
damlacıkları hâline dönüşmeden küçük buz kristallerine dönüşür. Bu tanecikler diğer ristallerle birleşerek büyür. Bulutlar tarafından tutulamayacak kadar ağırlaşır, havada asılı kalamaz hâle gelirler ve kar şeklinde yeryüzüne düşerler. Kar bir yağış şeklidir.

Bunları biliyor muydunuz?
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda kar kristallerinin birbirlerinin aynısı olmadığını biliyor muydunuz?

DOLU
Dolu1.jpg

Bulutların içerisindeki su buharı yukarı yönlü hava akımları ile soğuk bölgelere taşınır. Bu esnada su damlarlı donar. Donan su damlacıkları hava akımının etkisiyle bulutlar içerisinde yukarı aşağı savrulurken daha da büyüler, üzerleri buzla kaplanır. İyice ağırlaşarak yeryüzüne dolu şeklinde düşerler. Dolu bir yağış şeklidir.

SİS

fog.jpg

Sis olayı ile özellikle kış aylarında çok sık karşılaşırız. Bazı rüzgârsız günlerde, hava çok nemli olduğu hâlde yağmur yağmaz. Havdaki su buharı yeryüzüne yakın yerlerde yoğunlaşır ve küçük su damlacıkları hâlini alır. Bu su damlacıkları çok küçük olduğundan havada asılı kalır. Bu hava olayına sis adı verilir.Sis, görüş mesafesini azaltan bulutsu bir tabakadır.

ÇİY

Gündüz ısınan cisimler gece olunca soğur. Soğuyan bu cisimler kendi etraflarındaki havayı da soğutur. Soğuyan havadaki su buharı kendisine en yakın soğuk cisimler üzerinde damlalar hâlinde yoğunlaşır. Genellikle bahar ve yaz aylarının serin sabahlarında görülen doğa olayıdır. Böyle sabahlarda bitkilerin yapraklarında oluşan su damlalarına çiy denir.

KIRAĞI

0 Sıcaklığın 0 C'ın altına düştüğü soğuk gecelerde havadaki su buharı toprak, ot ya da yaprakların üzerinde donar. Donmuş taneciklere sıvı hâlde, dünyamızın kutuplarında ise dev buz kütleleri halinde(buzul ve katı) hâlinde bulunur. Güneş, yeryüzündeki suyu ısıtır ve ısınan su buharlaşır. Su buharı, hava akımları ile atmosferde yükseklere doğru çıkıldıkça hav soğur. Yukarılarda bulunan soğuk hava, su buharının yoğunlaşmasına neden olur. Bulutlardaki yoğunlaşmış su zerrecikleri bir araya gelerek birleşir ve yağış olarak yeryüzüne düşer. Hava şartlarına göre bu yağmur, kar ya da dolu şeklinde olabilir.Böylece yeryüzünden gökyüzüne yükselen su buharı tekrar su olarak yer yüzüne
dönmüş olur. Yeryüzüne inen suyun bir kısmı akarsularla göl ve denizlere ulaşır. Bir kısmı toprağın derinliklerine sızarak yer altı sularına karışır. Topraktaki suyu bitkiler kullanır.Yer altı suları kaynaklardan yeryüzüne çıkarak akarsuları oluşturur.Yeryüzü suları tekrar buharlaşır.Canlılar ise kullandıkları suyu terleme ve atıklarla yeniden havaya verir. Bu dönüşüm sürekli devam eder. Suyun hâl değiştirerek yeryüzü ile atmosfer arasındaki bu dolanımına su döngüsü veya su çevrimi denir.Bir başka deyişle; suyun bir hâlden başka bir hâle geçerek yeryüzü ve atmosfer arasında dolanımına su döngüsü adı verilir. kırağı denir.Kırağı çiy damlalarının soğuk havanınĞ etkisiyle donması sonucu oluşur.
dlattach.html;topic=12068.0;attach=403;image

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License